LEGO

klossar lego
LEGO klossar

Lego utvecklades av dansken Godtfred Christiansen och det första byggelementen lanserades redan 1949. Ordet Lego är en sammanslagning av de danska orden leg godt (lek bra på svenska) och säljs av det danska företaget Lego A/S. Försäljningen gick trögt i början då motståndet mot leksaker tillverkade av plast var stort, ett motstånd som med tiden skulle minska.

Under mitten av 50-talet började Lego lanseras utanför Danmark och Sverige blev första export land, följt av övriga Norden. Allt fler föräldrar fick upp ögonen för dessa små klossar och 1955 lanserade Lego färdiga byggsatser med instruktioner för att sätta samman en byggnad. Tre år senare utvecklade man Lego bitarna med små ihåliga rör på undersidan, på så sätt fick man bitarna att hålla ihop bättre, en teknik som används fortfarande. Lego har under åren expanderat sitt sortiment och idag finns det Lego till alla barn, oavsett kön och ålder. Den danska nöjesparken Legoland öppnade portarna 1968 och är idag ett väldigt populärt resmål för barnfamiljer. Mitt i nöjesparken finns ett hotell som man kan övernatta på ifall man vill upptäcka parken på riktigt. Legoland är uppbyggt av 65 miljoner Lego klossar, vilket gör det till en upplevelse även för vuxna. Vill du veta mer om nöjesparken klicka du här.

Film och spel

Likt många andra leksaker har Lego hämtat inspiration från filmens värld. Under 2000-talet har Lego köpt rättigheter till bland annat Star Wars, Indiana Jones och Batman. Från Star Wars hittar vi figurer som Darth Vader, Han Solo, Luke Skywalker med fler.

Utöver de nya figurerna finns det också spela till de flesta plattformar, likt figurerna är dessa spel ofta från filmens värld. Harry Potter, Batman och Sagan om Ringen är några spel som hämtat inspiration från filmer.

En pedagogisk leksak

Lego kan räknas som en pedagogisk leksak då barnen själva kan skapa sina egna konstruktioner. Barnen får använda sin fantasi, följa instruktioner samtidigt som de har ett mål med leken. Alla dessa färdigheter förbereder barnen inför vuxenvärlden som väntar. Det bästa av allt är att barnen lär sig allt detta samtidigt som de har kul. Många föräldrar hjälper gärna sina barn med byggandet då de ofta finner detta lite avslappnande samtidigt som man samarbetar med sitt barn på en bra nivå.

LEGO sorterat efter ålder

På LEGO:s förpackningar, oftast uppe i vänstra hörnet, finns en rekommenderad ålder. Här nedan kan du läsa om vilka olika ”kategorier” som passar olika åldrar.

Duplo

Lego insåg snart att dessa små Lego bitar inte var anpassade för de minsta barnen. För att kunna nå ut till flera barn lanserade man den nya serien Duplo. Dessa Lego bitar är dubbelt så större än originalet och finns fortfarande kvar i Legos sortiment. Duplo riktar sig till barn mellan 2-6 år och lanserades för första gången 1969. Duplo blev ett startskott för en rad ny serie inom Lego.

Visar 1–12 av 61 resultat